sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Helppo gluteeniton leipä







Tällaista leipää minulla on tapana tehdä usein. Ohje on tosi helppo ja lopputulos paljon maukkaampi ja tietenkin tuoreempi kuin kaupasta ostetut gluteenittomat leivät. Ystävä pyyteli ohjetta ja tällä kertaa kirjoitin ylös, mitä taikinaan tuli laitettua. Siemeniä, pähkinöitä ja kuivattuja marjoja voi tietenkin laittaa ihan oman maun mukaan. Ainesten lista näyttää aika mittavalta, mutta homma on oikeasti yksinkertaista ja ainakin meidän kaapista tarvittavat ainekset löytyvät aina.


3 munaa
1 dl maustamatonta jogurttia (maidottomaan versioon kauramaitoa, soijamaitoa tms.)
2 dl gluteenittomia jauhoja
0,5 dl mantelijauhoa
1 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl kurpitsansiemeniä
1 tl leivinjauhetta
1 tl ksantaania
0,5 tl ruususuolaa
1 porkkana raastettuna
2 rkl öljyä tai sulatettua voita
lisäksi halutessasi 2 rkl kuivattuja karpaloita (mieluiten makeuttamattomia) ja
2 rkl pähkinöitä tai manteleita karkeana rouheena


Sekoita munien rakenne rikki ja vispaa jogurtti/kauramaito tms. sekaan. Yhdistä ja sekoita jauhot, siemenet, leivinjauhe, ksantaani ja suola keskenään ja yhdistä kaikki ainekset. Lisää taikinaan porkkanaraaste ja halutessasi kuivatut karpalot ja pähkinä-/mantelirouhe. Sekoita joukkoon lopuksi öljy/sulatettu voi. Jos taikina vaikuttaa kuivalta, lisää vettä tai muuta nestettä niin, että koostumus on pehmeä ja lusikoitava.

Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle noin 1,5 cm paksuiseksi "rieskaksi". Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on rusehtava ja leipä on kokonaan sisältä kypsä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti